
Potencjał przeciwutleniający produktów spożywczych jest 10 razy wyższy niż sądzono
10 grudnia 2014, 13:07Przeciwutleniająca (przeciwrodnikowa) aktywność soków cytrusowych i innych produktów spożywczych jest niedoszacowana. Wartości wskazywane przez metodę opracowaną przez naukowców z Uniwersytetu w Grenadzie są 10 razy wyższe niż te generowane przez dotychczasowe techniki analityczne.

Wycinka z zachowaniem bioróżnorodności?
3 grudnia 2014, 07:28Z najnowszego numeru Current Biology dowiadujemy się, że możliwa jest przemysłowa wycinka drzew przy jednoczesnym zachowaniu bioróżnorodności lasów tropikalnych. Autorzy artykułu stwierdzają, że rozwiązaniem problemów związanych z wycinaniem lasów jest zastosowanie zasad wycinki o zmniejszonym oddziaływaniu (reduced-impact logging RIL)

Czasami enzym od naprawy wywołuje uszkodzenie DNA
1 grudnia 2014, 12:17Enzymy, które normalnie odpowiadają za naprawę DNA, w pewnych sytuacjach mogą je uszkadzać. Wg naukowców ze Szkoły Medycyny Uniwersytetu Stanforda, opisywane ustalenia mogą pomóc w zrozumieniu przyczyn niektórych typów nowotworów i chorób neurodegeneracyjnych.

Nowy jadalny biofilm do sera
1 grudnia 2014, 11:15Naukowcy z Universitat Politècnica de València opracowali przeciwdrobnoustrojową powłokę do miękkich serów, która wydłuża czas ich przydatności do spożycia. Film jest całkowicie jadalny, a w jego skład wchodzą 2 olejki eteryczne - z oregano i rozmarynowy - oraz chitozan, pozyskiwany w procesie chemicznej deacetylizacji chityny pancerzyków skorupiaków.

Zapraszamy na III edycję Astrolabium
1 grudnia 2014, 10:22Rozpoczęła się rejestracja do III edycji ogólnopolskiego konkursu astronomicznego „Astrolabium”, organizowanego przez Fundację dla Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz Fundację „Akademia Astronomii”.

Ocieplenie szkodliwe dla... linii lotniczych
28 listopada 2014, 12:00Globalne ocieplenie będzie miało niekorzystny wpływ na … linie lotnicze. W piśmie Weather, Climate and Society wydawanym przez Amerykańskie Towarzystwo Meteorologiczne ukazał się artykuł poruszający problem lotnisk i wyższych temperatur.

Wysokie spożycie jogurtu chroni przed cukrzycą typu 2.?
27 listopada 2014, 07:42Wysokie spożycie jogurtu wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2.

Depresyjna szefowa
26 listopada 2014, 15:22Bycie szefem nasila objawy depresji u kobiet, a zmniejsza u mężczyzn.

Asymptomatyczna miażdżyca prowadzi do zaburzeń poznawczych
25 listopada 2014, 12:16Po zbadaniu ok. 2 tys. dorosłych naukowcy odkryli, że tworzeniu się blaszek w głównych tętnicach towarzyszą łagodne zaburzenia poznawcze (ang. mild cognitive impairment, MCI).

Co za blisko, to niezdrowo
24 listopada 2014, 16:47Naukowcy ze Szkoły Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Harvarda odkryli nowy mechanizm prowadzący do cukrzycy typu 2. Wg nich, w przebiegu otyłości nadmierny kontakt między dwiema organellami komórkowymi zaburza metabolizm.